Apotheken

In Nederland haal je je medicijnen bij een apotheek. Ook kun je voor een paar medicijnen terecht bij een drogist. Dit zijn medicijnen waar je geen recept voor nodig hebt. Voorbeelden hiervan zijn paracetamol en ibuprofen. Deze medicijnen kunnen door vrijwel iedereen zonder al te grote risico’s gebruikt worden. Het zou teveel tijd kosten voor huisartsen om voor deze medicijnen recepten uit te schrijven. Veel kleine pijntjes en ongemakken kunnen namelijk met zulk soort medicijnen bestreden worden. Als je sterkere medicatie nodig hebt, dan moet je naar de huisarts. De huisarts kan dan, indien hij dat nodig acht, een recept voor je uitschrijven voor medicatie. Die medicatie haal je vervolgens op bij de apotheek. Zonder recept kun je bij de apotheek geen medicijnen halen.

Inschrijven

Je kunt niet zomaar bij een apotheek terecht. Je moet je eerst inschrijven. Als je bij een apotheek in Nederland bent ingeschreven, kun je met je recept bij elke apotheek in het land de medicijnen ophalen. Het inschrijven bij een apotheek gaat vaak gelijktijdig met het inschrijven bij een huisarts. In principe alle huisartsen in Nederland zijn namelijk verbonden aan een apotheek. Als de huisarts een recept voorschrijft, komt dat automatisch in het systeem van de apotheek te staan. Zo kan er snel de juiste medicatie voor je gepakt worden. Wat ook belangrijk is voor een apotheek, is om te weten wat voor andere medicatie je neemt. Als je namelijk medicatie neemt die invloed kan hebben op de andere medicatie, zal de apotheek een alternatief voor moeten schrijven. Door toegang te hebben tot je medisch dossier hoef je dat niet zelf bij te houden.

Soorten apotheken

In Nederland is er een vijftal apotheken te vinden. Deze apotheken hebben elk een andere functie. Zo is er de publieke apotheek, die in elk dorp en elke stad te vinden is. Bij zo’n apotheek kun je veel medicijnen halen die over het algemeen gebruikt en voorgeschreven worden. Ook is er de ziekenhuisapotheek. Deze apotheek zit, zoals de naam al zegt, in een ziekenhuis en is er om medicatie te verstrekken aan patiënten in het ziekenhuis. Daarnaast is er een transmurale apotheek. Dit is een apotheek die in een ziekenhuis zit, maar waar je ook medicatie kan halen als je geen patiënt van het ziekenhuis bent. Vaak is dit het geval als de huisartsenpost in of naast het ziekenhuis zit. Verder is er nog de apotheek in een drogisterij. Dit komt nog niet veel voor en is met name in grote steden te vinden. Het is een aparte counter waar je medicatie op recept kunt krijgen. Tenslotte is er nog de online apotheek, waar je je medicatie kunt bestellen. Hiervoor moet je huisarts in verbinding staan met de apotheek om de recepten door te kunnen geven.

Kosten

Als je medicatie ophaalt bij een apotheek, moet je soms wel betalen en soms niet. Bij een drogisterij moet je altijd betalen, omdat dit niet onder je zorgverzekering valt. Bij een apotheek is het afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst speelt het type zorgverzekering wat je hebt een rol. Sommige medicatie, met name zalfjes, wordt niet vergoed. Je kunt het proberen te declareren bij je zorgverzekeraar, maar meestal moet je het zelf betalen. Omdat het declareren van de kosten tijd kost, kiezen veel apotheken ervoor om dat niet te doen en het de patiënt zelf te laten doen. Per aanvullende beurs kan het ook verschillend zijn. Ten tweede speelt de apotheek zelf een rol. Bij online apotheken moet je vaak vooraf betalen, waarna je de kosten kunt declareren bij je zorgverzekeraar. Dit wordt gedaan om er als online apotheek zeker van te zijn dat de medicijnen betaald worden. Het maakt ze niet uit door wie dat gebeurt. Ten derde speelt mee wat voor medicatie het is. Sommige medicatie wordt niet vergoed, bijvoorbeeld de anticonceptiepil als je ouder dan 21 bent.

Openingstijden

Apotheken hebben verschillende openingstijden. Elke apotheek mag zelf bepalen wanneer en hoelang hij open is. In kleine dorpjes bijvoorbeeld is de apotheek niet elke dag open, of elke dag maar kort. Andere apotheken, met name in grote steden, zijn soms wel 24 uur per dag open. Als je dus snel medicatie nodig hebt, is het te overwegen om naar een grote stad te rijden om daar naar een apotheek te gaan. Zeker bij bijvoorbeeld een allergische reactie is dat erg handig. De meeste apotheken hebben een website waar duidelijk op vermeld staat wanneer ze open zijn. Ook staat altijd op de deur vermeld wat de openingstijden zijn. Als de apotheek in een gezondheidscentrum zit, waar bijvoorbeeld ook een tandarts, huisarts en fysiotherapeut zit, dan kun je er over het algemeen vanuit gaan dat de apotheek open is net zolang als de artsen werken. De meeste apotheken zijn in principe open van negen tot vijf of acht tot zes, zodat je er ook terecht kunt zonder vrij te hoeven vragen van je werk. Sommige apotheken zijn zelfs in het weekend open.