Dokters en huisartsen

De zorgverleners in Nederland zijn onder te verdelen in twee categorieën, namelijk dokters en huisartsen. Allereerst is het goed om te weten dat je als zorgverlener in Nederland altijd universitair geschoold moet zijn. De keuze om een dokter of huisarts te worden, wordt later in de studie geneeskunde gemaakt. Doordat alle dokters en huisartsen universitair opgeleid zijn, ben je verzekerd van kundige zorgverleners die alle mogelijke kennis binnen hun vakgebied opgedaan hebben. Om bij een dokter terecht te kunnen, moet je altijd verwezen worden door een huisarts, tenzij je natuurlijk bij de eerste hulp terecht komt. Een huisarts kan zelf ook veel kwaaltjes oplossen. Bovendien is een huisarts altijd gratis, waardoor je veel kosten kunt besparen door niet naar een dokter te gaan.

Huisarts

Een huisarts is een arts die werkt vanuit een praktijk. Bij die praktijk kun je je inschrijven. Pas als je ingeschreven bent, kun je een afspraak maken met de huisarts. Voor alle beginnende kwaaltjes, chronische ziekten en andere problemen kun je bij de huisarts terecht. Als je bijvoorbeeld een keelontsteking hebt, is het niet nodig om naar een ziekenhuis te gaan. De huisarts heeft voldoende kunde om je te behandelen en medicatie voor te schrijven. Pas als er meer aan de hand is, bijvoorbeeld als je amandelen verwijderd moeten worden, wordt je door de huisarts doorverwezen naar een specialist in het ziekenhuis. De huisarts is dus in principe de poort naar het ziekenhuis; zonder verwijzing is het niet mogelijk om door een specialist behandeld te worden. Daarnaast heeft een huisarts veel rechten en kennis, waardoor het vaak niet nodig is om naar een ziekenhuis te gaan voor wat in feite een alledaags kwaaltje is.

Dokter

Als je bij de huisarts bent geweest en die besloten heeft dat er meer bij de behandeling komt kijken dan medicatie, wordt je doorverwezen naar een dokter. Elke dokter in Nederland is gespecialiseerd in een bepaald gebied, er zijn geen dokters die van alles een beetje weten. De huisarts is daar de juiste persoon voor. Als je door een huisarts verwezen wordt naar een specialist, moet je bij het ziekenhuis een afspraak maken. Het is niet altijd mogelijk om op korte termijn een afspraak te maken, het kan soms zo zijn dat je een aantal weken of zelfs maanden moet wachten tot je terecht kunt. Dit komt doordat spoedgevallen altijd voorrang krijgen. Omdat er in een ziekenhuis een aantal specialisaties zitten, kan het zijn dat je soms wat verder moet reizen. Op die manier weet je wel zeker dat je de best mogelijke zorg krijgt, omdat je behandeld wordt door iemand die echt goed is in zijn vakgebied en zich daar compleet op gericht heeft.

Afspraak maken

Bij het maken van een afspraak, zowel bij de huisarts als bij een dokter, is het van belang om je kwaal zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Op die manier kun je zo goed mogelijk geholpen worden. Het is niet heel gebruikelijk om doorverwezen te worden naar een specialist door de huisarts, dus als je dat graag wilt moet je dat expliciet zeggen. Omdat er al lange wachttijden zijn, willen zowel de huisarts als de specialist namelijk dat er geen onnodige gevallen op de wachtlijst komen. Het is dan namelijk mogelijk dat er een plek bezet is door iemand die het minder hard nodig heeft. Het maken van een afspraak gebeurt meestal binnen gezette tijden. In principe werken alle huisartsen en dokters op bepaalde tijden, waardoor je alleen binnen die tijden een afspraak kunt maken. Hierbij kun je denken aan bepaalde dagen, maar ook aan specifieke uren op de dag. Het is goed om je hier van tevoren over te informeren.

Een huisarts vinden

In Nederland is er een regel die bepaalt dat je huisarts bij noodgevallen binnen een kwartier bij je aan huis moet kunnen zijn. Om diezelfde reden is het dus verstandig om een huisarts te nemen die in dezelfde wijk of een naburige wijk zit. Hierdoor wordt ook voorkomen dat sommige praktijken vol zitten, terwijl andere praktijken slechts een paar patiënten hebben. Omdat alle artsen geregistreerd moeten zijn, kun je op internet alle huisartspraktijken vinden. Je kunt dus gemakkelijk zoeken naar huisartsen bij jou in de buurt. Voordat je een huisarts kiest, kun je altijd een gesprek aanvragen. In dit gesprek kun je er achter komen of de huisarts voldoet aan je wensen en of je je bij deze huisarts in wil schrijven. Je bent altijd vrij om een andere huisarts te kiezen, dus als het uiteindelijk toch niet bevalt kun je heel gemakkelijk overstappen naar een andere huisarts. Het is aan te raden om niet pas op zoek te gaan naar een huisarts als je een klacht hebt, maar je meteen in te schrijven zodra je ergens komt wonen. Je weet dat zeker dat je altijd terecht kan en je niks hoeft te regelen met je zorgverzekering.