Gezondheidszorg voor vrouwen

Als vrouw zijn er een aantal factoren die belangrijk zijn om te weten als je zorg in Nederland wilt. Zo is het handig om te weten wat je moet doen als je zwanger bent, gewenst of ongewenst, maar ook hoe je aan anticonceptie kunt komen en welke checks je kunt laten doen. Ook als je als zwangere vrouw naar Nederland komt is het erg belangrijk om op tijd te regelen hoe je bevalling zal verlopen. Als je bijvoorbeeld in het ziekenhuis wilt bevallen, is van belang om aan het dichtstbijzijnde ziekenhuis te laten weten dat je zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend. Ook je check-ups kunnen dan ingepland worden. In Nederland is het heel gewoon om tijdens je zwangerschap regelmatig te controleren of alles goed gaat en of de foetus goed groeit.

Gynaecoloog

In Nederland werkt een gynaecoloog iets anders dan in veel andere landen. Het zorgsysteem in Nederland is flexibel ingericht, wat betekent dat alle zorgverleners binnen een bepaalde sector op een bepaalde locatie op de hoogte zijn van je medische toestand en anders toegang hebben tot je medische dossier. Je kunt dus door alle zorgverleners geholpen worden. In Nederland is het dus niet waarschijnlijk dat je gedurende je hele zwangerschap één gynaecoloog hebt, tenzij je bij het maken van de afspraken specifiek vraagt naar deze gynaecoloog en de afspraken inplant op zijn of haar werktijden. Bovendien zijn er geen speciale praktijken waar enkel gynaecologen werken, in het Nederlandse zorgsysteem werken gynaecologen vanuit ziekenhuizen.

Check-ups

Er zijn een aantal ziektes die alleen bij vrouwen voorkomen, zoals borstkanker en baarmoederhalskanker. In veel landen wordt hier regelmatig op gecheckt, bijvoorbeeld door middel van mammografieën en uitstrijkjes. In Nederland is dat niet het geval, tenzij je in een risicogroep valt. Daaronder wordt verstaan dat je al eerder een vorm van kanker gehad hebt, het voorkomt in je familie of als je boven een bepaalde leeftijd komt. De filosofie hierachter is dat het niet nodig is om problemen naar boven te halen als ze geen invloed hebben op iemands welzijn. Zo kan het zijn dat er bij een uitstrijkje naar voren komt dat je een inwendige cyste hebt, of dat je er door een mammografie achter komt dat je melkklieren ontstoken zijn. De Nederlandse specialisten vinden het niet nodig om dit naar boven te halen als het geen overlast veroorzaakt, omdat het alleen maar stress en onrust oplevert.

Abortus

Er zijn een aantal ingrepen in Nederland die voor vrouwen volledig vergoed worden. Abortus is hier een van. In Nederland is abortus volledig legaal. Na een verwijzing van je huisarts, die overigens geheimhoudingsplicht heeft, kun je terecht in het ziekenhuis. In Nederland kun je een abortus uit laten voeren tot vierentwintig weken in je zwangerschap. Omdat het legaal is, zitten er nauwelijks risico’s verbonden aan het uit laten voeren van een abortus. Het enige wat je moet doen, is je verzekeringspas laten zien en soms moet je een aantal vragen beantwoorden over waarom je abortus laat plegen. Dit is echter enkel voor de verzekering en wordt niet naar buiten gebracht tenzij je dat expliciet wil. In Nederland mag niemand je medisch dossier inzien tenzij je daar expliciet toestemming voor geeft. Zelf heb je natuurlijk altijd het recht om je medisch dossier in te zien.

Anticonceptie

Veel Nederlandse vrouwen gebruiken anticonceptie. Dit wordt gedaan om een aantal redenen, bijvoorbeeld het reguleren van de ongesteldheid en het tegengaan van zwangerschap. Anticonceptie wordt vergoed voor alle vrouwen tussen de 18 en 21. Daarna wordt het niet meer vergoed. Echter, anticonceptie is niet duur; je kunt al voor twaalf euro per jaar de anticonceptiepil halen. Er zijn ook andere methoden van anticonceptie, bijvoorbeeld het hormoonspiraaltje en het koperspiraaltje. Ook deze methoden worden regelmatig gebruikt in Nederland. Deze methoden worden ook niet vergoed. Alle vormen van anticonceptie kun je bij de apotheek ophalen na een verwijzing van je huisarts.

Geboorte

In Nederland heb je geen vaste gynaecoloog. Wel kun je een vaste verloskundige aanstellen. Deze zal je ook helpen bij de geboorte van je kindje. In Nederland kun je ervoor kiezen om thuis te bevallen, maar je kunt ook in het ziekenhuis bevallen. Soms is het afhankelijk van de zwangerschap; als je zwanger bent van een meerling, zal je altijd aangeraden worden om in het ziekenhuis te bevallen. Tijdens de bevalling zijn er meerdere vormen van pijnstilling mogelijk. Zo kun je vragen om een ruggenprik. Dit wordt echter niet veel gedaan in Nederland, natuurlijke geboortes gebeuren het meest. Na de geboorte krijg je een kraamverzorger toegewezen. Dit is iemand die de eerste week na de geboorte bij je blijft om je te verzorgen en je kindje te verzorgen. Omdat je als vrouw moet herstellen van een bevalling, is dat geen overbodige luxe. Dit zit in je basisverzekering en wordt dus volledig vergoed. Daarnaast ben je in Nederland verplicht tot het nemen van ouderschapsverlof, wat voor vrouwen minstens 16 weken is.