Nederlandse gezondheidszorg

Nederland heeft een fantastisch zorgsysteem. Je kunt altijd terecht bij een dokter, omdat er speciale praktijken zijn opgericht die vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar zijn. Ook als je standaard huisarts of dokter niet bereikbaar is, heb je dus toegang tot zorg van hoge kwaliteit. Onder andere dit maakt dat de Nederlandse zorg de beste van Europa is. Allerlei grote landen met goedlopende economieën, zoals Duitsland, Frankrijk en Zwitserland, hebben een minder goed zorgsysteem dan Nederland. Dat maakt dat het niet erg is om ziek te zijn in Nederland; er is altijd een goede oplossing voor handen. Op de wereldranglijst van gezondheidszorg staat Nederland ook bovenaan. Alles wijst er dus op dat Nederland een zeer goed gezondheidszorgsysteem heeft.

Geschiedenis

De afgelopen jaren is de zorg in Nederland enorm verbeterd. Er wordt steeds meer geld in de zorg geïnvesteerd door de overheid, wat tot betere dokters en ziekenhuizen heeft geleid. Aan de hand van een aantal punten is de zorg verbeterd. Hierbij kun je denken aan de kwaliteit, toegankelijkheid en kosten. Met name de toegankelijkheid van zorg is erg goed in Nederland; de gemiddelde afstand tot een huisarts is slechts iets meer dan een minuut rijden en de gemiddelde afstand tot een ziekhuis is maar zeven minuten. Alle zorg is dus zeer bereikbaar en kan snel geregeld worden, wat in sommige gevallen cruciaal is. Daarnaast is de zorg door het Nederlandse zorgverzekeringssysteem zeer betaalbaar. Er is bijna niemand in Nederland die niet naar de dokter gaat omdat er geen geld voor is.

Het systeem

In Nederland kun je niet zomaar een ziekenhuis binnenstappen om een afspraak met een specialist te maken. Daarvoor moet je doorverwezen worden door een huisarts. Het Nederlandse zorgsysteem bestaat namelijk uit een trappensysteem. Je kunt dus enkel via verwijzing van een huisarts een ziekenhuis binnenkomen, tenzij je natuurlijk naar de spoedeisende hulp moet als je bijvoorbeeld een enkel gebroken hebt. Om die reden zijn er dan ook ontzettend veel huisartsen in Nederland. De meeste huisartsen volgen een ingetogen protocol; je krijgt niet zomaar medicatie of een ziekenhuisbezoek voorgeschreven. Pas als de kwestie dringend is, worden er verdere stappen ondernomen. Als gevolg hiervan is de zorg in Nederland erg goed geregeld en zijn ziekenhuizen niet overvol. Bovendien zijn er niet meer zieken of mensen die onnodig sterven dan in andere landen, dus de aanpak van Nederlandse huisartsen is succesvol.

Apotheken

Als de huisarts je medicatie voorschrijft, dan krijg je dat niet meteen mee. Die medicatie ligt namelijk niet op het kantoor van de huisarts of in zijn praktijk. Er zijn speciale locaties in Nederland van waaruit de medicatie verspreid wordt. Dit wordt gedaan om beter te kunnen controleren welke medicatie er gebruikt wordt en hoeveel ervan wordt uitgegeven. Zulke speciale locaties zijn apotheken. De meeste medicijnen kun je in Nederland enkel op voorschrift krijgen. Als je bij een huisarts bent geweest en die heeft je medicatie voorgeschreven, dan kun je bij de aangesloten apotheek die medicijnen op halen. Het gebeurt ook wel eens dat de medicijnen niet op voorraad zijn, dan moet je vaak een paar dagen later terugkomen. Het verschilt per verzekering, apotheek en medicijn of je het medicijn meteen moet betalen of dat het via de verzekering gaat.

Zorgverzekering

In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering te hebben. Via deze zorgverzekering heb je recht op en toegang tot ongelimiteerde zorg. De kosten worden verhaald op de zorgverzekering, die hoef je niet zelf te dragen. Het systeem werkt enkel doordat een zorgverzekering verplicht is. Je draagt maandelijks een vast bedrag af. Als je ziek wordt, kunnen de kosten voor je betaald worden door de verzekering doordat niet alleen jij, maar ook honderdduizend anderen dat bedrag betalen. In principe betaal je met een zorgverzekering dus mee aan de zorg voor anderen. Het doel hiervan is dat er niemand niet behandeld kan worden omdat het te duur is. In Nederland heeft iedereen recht op goede zorg, en daar hoort ook de toegang tot behandeling bij. Bovendien is er in Nederland een zorgtoeslag, wat betekent dat de overheid een groot deel van je zorgverzekering betaalt. Iedereen heeft dus ook de financiële middelen om de zorgverzekering te bekostigen.

Rechten als patiënt

De zorg in Nederland is duidelijk vastgelegd in de wet. Hierin zijn ook de rechten van de patiënt vertegenwoordigd. Het is namelijk van groot belang om dit goed geregeld te hebben, omdat iedereen toegang heeft tot zorg. Als niet duidelijk is wat wel en niet kan, dan wordt het een chaos. Als patiënt in Nederland heb je altijd het recht op vertrouwelijkheid. Dat betekent dat een dokter met niemand mag delen wat je verteld hebt als je dat niet toestaat. Stel dat je zwanger bent maar dat niet kan, om wat voor reden dan ook, en je een abortus laat plegen, dan mag de huisarts niet aan je ouders of man of wie dan ook vertellen dat je ten eerste zwanger was. Dit maakt dat het ziekenhuis en de huisartsenpraktijk erg veilige omgevingen zijn. Als je niet wilt dat iemand iets weet, zal dat absoluut ook niet gebeuren. Daarnaast heb je het recht om je medische dossier in te zien. Daarin staat alles wat je ooit op medisch vlak hebt gehad, gezegd, gedaan en gekregen. Als je dus iets wilt controleren of gewoon je medisch dossier ook zelf wilt hebben, mag de arts dat niet weigeren.

Noodgevallen

Als er sprake is van een noodgeval, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Allereerst kun je de huisarts bellen. Hierbij heb je de kans dat er niet snel genoeg gereageerd kan worden, bijvoorbeeld omdat de huisarts in een afspraak zit. Ook kun je naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis gaan. Dit is aan te raden als je vermoedt dat je iets gebroken hebt of als je bijvoorbeeld in glas bent gaan staan. Tenslotte is er de mogelijkheid om het noodnummer 112 te bellen. Doe dit enkel als iemand in levensgevaar is. Het noodnummer is er enkel en alleen voor levensbedreigende situaties, niet voor als je je pols gebroken hebt. Het is belangrijk om de lijn vrij te houden voor situaties die wel ernstig zijn. De politie, brandweer en ambulance delen het noodnummer.