Tandzorg

In Nederland ben je niet automatisch verzekerd voor tandzorg, tenzij je jonger dan achttien bent. Toch gaan bijna alle Nederlanders, namelijk zo’n 85 procent, een of twee keer per jaar naar de tandarts. In Nederland krijg je vanaf je jeugd al mee dat het belangrijk is om goede mondhygiëne en sterke tanden te hebben. De vergoeding van tandartskosten onder de achttien speelt hierbij een grote rol. Veel van de Nederlanders zetten deze gewoonte dus ook voort als ze volwassen zijn. Hierdoor hebben veel Nederlanders sterke en gezonde tanden. Een aantal jaar terug zat de tandartsverzekering nog wel in het basispakket, maar die is eruit gehaald. Nu moet je het als aanvullende verzekering aanschaffen. Veel mensen doen dat, waardoor het de meest gekochte aanvullende verzekering van Nederland is.

Standaardbezoek aan de tandarts

Er zijn een aantal verschillende typen tandzorg waar je in Nederland voor terecht kunt. Net zoals bij het systeem in ziekenhuizen waarbij elke dokter een eigen specialisatie heeft, zijn er meerdere tandartsen die allemaal een andere specialisatie hebben. Tandzorg begint altijd met een controle. In Nederland is het heel normaal om een of twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. Bij de controle wordt gekeken naar gaatjes en tandplak. Een tandarts voert vaak niet zelf verschillende procedures uit, maar verwijst je door naar een specialist. Meestal zit die binnen de praktijk. Ook kan het zo zijn dat je een andere keer terug moet komen bij dezelfde tandarts, omdat hij de procedure wel uit kan voeren maar hij daar op dat moment geen tijd voor heeft. Over het algemeen wordt je na een controle doorverwezen naar de mondhygiënist. Die maakt je tanden helemaal school.

Typen tandzorg

Als je andere problemen hebt dan tandplak of een enkel gaatje, wordt je doorverwezen naar een specialist. Er zijn specialisten voor allerlei verschillende problemen. Zo zijn er steeds meer parodontologisten. Deze specialisten zijn gericht op het tandvlees. Als je dus ontstoken tandvlees hebt of andere problemen, zal je naar deze specialist doorverwezen worden. Ook zijn er endodontologisten, dat zijn tandartsen die gespecialiseerd zijn in wortelkanaalbehandelingen. Omdat dit zeer lastige ingrepen zijn, is het erg belangrijk om naar een specialist te gaan die goed aangeschreven staat. Bij een verkeerd uitgevoerde ingreep kan je er erg veel last van krijgen. Tenslotte zijn er nog implantologisten, die zijn gespecialiseerd in tandimplantaten, en orthodontisten, die zijn gespecialiseerd in het rechtzetten van tanden.

Hygiëne

Wat zorg betreft, is hygiëne erg belangrijk. Ook bij tandzorg speelt dat een grote rol. Allereerst is er natuurlijk het logische gevolg dat als je geen goede mondhygiëne hebt, je veel problemen zult krijgen met je tanden. Ook binnen tandartspraktijken is hygiëne erg belangrijk. Omdat de tandarts in je mond zit, is een goede hygiëne cruciaal. Via de mond kunnen namelijk allerlei ziektes en bacteriën worden overgebracht. Als de tandarts zich niet aan de wetten en regels houdt die gesteld zijn door de overheid, is het verstandig om zo snel mogelijk een andere tandarts te zoeken. Slechte hygiëne kan erg gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Ook de apparatuur waarmee de tandarts werkt, moet schoon zijn. Hou dit dus goed in de gaten.

Tandarts vinden

Je hebt in Nederland het recht om zelf een tandarts uit te kiezen. Je mag zelf weten naar welke tandarts je gaat. Als je het niet eens bent met de behandeling of die van ondermaatse kwaliteit vindt, mag je zonder uitleg van tandarts wisselen. Het is niet verplicht om een tandarts te hebben, maar aangezien veel tandartsen vol zitten, is het verstandig om ingeschreven te staan. Als er dan een noodgeval is, weet je tenminste zeker dat je snel ergens terecht kunt. Net als alle andere artsen in Nederland ben je als tandarts verplicht om geregistreerd te staan. Daarom kun je gemakkelijk online alle tandartsen bij jou in de buurt vinden. Tandartsen behouden zich het recht om je te weigeren, bijvoorbeeld als de praktijk vol zit. Het is daarom slim om je bij meerdere tandartspraktijken in te schrijven, zodat je zeker weet dat je ergens als patiënt wordt aangenomen.

Kosten

Sinds een aantal jaar zijn de basistarieven van tandzorg vastgesteld door de overheid. Hierdoor kunnen tandartsen niet meer met elkaar concurreren wat de prijs betreft. Je weet hierdoor als patiënt dus ook goed wat je kunt verwachten als je een behandeling ondergaat. Of je na je tandartsbezoek meteen moet betalen, hangt af van je verzekering. Over het algemeen is het zo dat als je een aanvullende tandartsverzekering hebt, je niet hoeft te betalen. De tandarts declareert dan zelf bij de verzekering de kosten. Wel is het verstandig om te rekening op te vragen, zodat je precies weet wat er gedeclareerd gaat worden. Heb je geen aanvullende tandartsverzekering? Dan moet je na de behandeling meestal meteen betalen. De tandarts heeft dan namelijk geen andere manier om de kosten op je te verhalen, dit kan niet via de basisverzekering.