Ziekenhuizen

Alle ziekenhuizen in Nederland zijn privaat. Dat betekent dat ze niet door de overheid bestuurd worden, maar door ondernemers of bedrijven. Het gevolg daarvan is dat ziekenhuizen ook winst moeten maken. Dat is de reden dat een behandeling bij het ene ziekenhuis meer kost dan bij het andere ziekenhuis. Dit heeft ook invloed op de zorgverzekering; bepaalde zorgverzekeringen vergoeden alleen behandelingen als ze bij een vooraf geselecteerd ziekenhuis plaatsvinden. Ze hebben dan vaak prijsafspraken bij zo’n ziekenhuis, waardoor zowel de zorgverzekering als het ziekenhuis winst kunnen maken. Zorgverzekeringen zijn immers ook private onderneming. Wel is er in Nederland een standaard opgelegd vanuit de overheid waar ziekenhuizen zich aan moeten houden. Gaan ze hier onder, dan moeten ze de kwaliteit van de zorg verbeteren. Lukt dat niet, dan moet het ziekenhuis sluiten. Dat komt echter nauwelijks voor, juist omdat het private ondernemingen zijn: als de zorg niet goed is, komen er ook geen klanten en zitten ze zichzelf dus in de weg.

Specialisatie

Een aantal jaar geleden was het nog zo dat je in elk ziekenhuis in principe voor elke ingreep terecht kon. Het gevolg hiervan was dat alle ziekenhuis alles een beetje konden, maar nergens echt goed in waren. Daardoor waren er soms complicaties die vermeden hadden kunnen worden als de artsen zich op slechts één ingreep konden richten. Om de zorg te verbeteren, is er vanuit de overheid een stimulans gekomen om ziekenhuizen zich zoveel mogelijk te laten specialiseren. Dat betekent dat het ene ziekenhuis erg goed is in het bestrijden van kanker, terwijl je beter naar een ander ziekenhuis kunt gaan als je hartproblemen hebt. Dit heeft ervoor gezorgd dat de aangeboden zorg steeds beter geworden is, en dat nog steeds wordt. Steeds meer ziekenhuizen zijn zich namelijk aan het specialiseren. Als je een behandeling nodig hebt, is het dus belangrijk om het ziekenhuis te kiezen wat daarin het meest gespecialiseerd is. Op die manier ben je verzekerd van een goede behandeling met zo min mogelijk complicaties.

Soorten ziekenhuizen

Er zijn in Nederland een aantal soorten ziekenhuizen. Allereerst zijn er academische ziekenhuizen. Dit zijn ziekenhuizen die verbonden zijn aan een universiteit. Zulke ziekenhuizen vind je in de grotere steden. Er zijn er in totaal acht in Nederland. Allemaal hebben ze specialisten in dienst. Ben je dus op zoek naar gespecialiseerde zorg, dan is het verstandig om naar een academisch ziekenhuis te gaan. Ten tweede zijn er ziekenhuizen voor het onderwijs. Vaak zijn dit dezelfde ziekenhuizen als academische ziekenhuizen. In zulke ziekenhuizen worden nieuwe artsen opgeleid door ze mee te laten kijken bij ingrepen. Tenslotte zijn er algemene ziekenhuizen. Deze zitten verspreid door het hele land en zijn meestal niet gespecialiseerd of juist gespecialiseerd in één ingreep. Bij gewone alledaagse ingrepen, bijvoorbeeld een blinde darmontsteking of het verwijderen van de amandelen, kun je prima terecht bij een algemeen ziekenhuis.

Afspraken

Je kunt niet zomaar bij een ziekenhuis naar binnen lopen om een afspraak te maken, je moet doorverwezen worden door je huisarts. Met die verwijzing kun je een afspraak maken. Als je voor het eerst naar een ziekenhuis gaat, moet je je bij de ingang registreren. Op die manier weten zij wie je bent en wie je huisarts is. Je krijgt dan een ponsplaatje, dit is een kaartje waarin je gegevens gedrukt staan. Door dit plaatje af te geven aan je dokter, kan hij exact zien waar je voor komt en wat je medische geschiedenis is. Bij elk bezoek moet je dit ponsplaatje meenemen. De eerste afspraak in een ziekenhuis duurt meestal niet lang, het is een intakegesprek. Pas als daaruit blijkt dat je verdere behandeling nodig hebt, kun je een nieuwe afspraak maken bij de aangewezen specialist. In noodgevallen wordt je meteen doorgestuurd naar de specialist. Het maken van een afspraak bij een ziekenhuis kan dus niet zomaar. Dit wordt gedaan om ellenlange wachtrijen te voorkomen. Er zijn vaak al meer patiënten dan een ziekenhuis aan kan, waardoor er geen patiënten bij kunnen komen die de zorg eigenlijk niet nodig hebben.

Kosten

Niet alle kosten die je maakt in een ziekenhuis zijn verzekerd. Alle kosten voor de zorg wel, bijvoorbeeld bloed prikken en grote ingrepen en operaties. Andere kosten moet je vaak zelf maken. Hierbij kun je denken aan een overnachting in een ziekenhuis en het eten wat je krijgt. Dit is de manier waarop ziekenhuizen winst kunnen maken. Meestal wordt eerst alles gedeclareerd bij de ziektekostenverzekeraar, waarna die vervolgens de achterstallige kosten op je achterhaalt. Je hoeft dat zelf niet te regelen als je een zorgverzekering hebt, dat wordt allemaal voor je geregeld. Wel is het belangrijk om de kosten goed te controleren, zodat je niet betaalt voor dingen die niet gebeurd zijn. Omdat in principe alle kosten voor een standaardbezoek gedekt worden door je zorgverzekering, is de drempel om naar de huisarts en vervolgens een ziekenhuis te gaan in Nederland laag. Dit zorgt voor een goede algemene gezondheid van de Nederlandse bevolking.