Zorgverzekering

Elke inwoner van Nederland is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor een aantal dingen, zoals het bezoeken van een huisarts en een aantal soorten medicatie. Ook een noodzakelijke medische ingreep is met een basisverzekering vergoed. Zoals de naam al zegt, kun je met een basisverzekering enkel de basis dekken. Als je bijvoorbeeld ook een verzekering wilt voor tandzorg of voor fysiotherapie, dan moet je daarvoor een aanvullende verzekering afsluiten. Het is niet nodig om alle aanvullende verzekeringen af te sluiten, omdat ze extra geld kosten. Je hoeft alleen de aanvullende verzekeringen te kiezen die je zelf nodig denkt te hebben. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Zorgverzekeringen in Nederland zijn privaat geregeld, wat betekent dat de zorgverzekeraars winst moeten maken. Wel kun je tot een bepaald inkomen zorgtoeslag krijgen, wat een groot deel van de kosten van de basisverzekering dekt. Iedereen heeft dus de financiële middelen om een zorgverzekering te kunnen betalen.

Eigen keuze

Omdat de zorgverzekeringen in Nederland privaat geregeld zijn, ben je helemaal vrij in de keuze voor de zorgverzekeraar. De overheid kan je wat dat betreft nergens toe verplichten. Elke zorgverzekeraar mag zijn eigen tarieven bepalen, maar over het algemeen liggen deze tarieven redelijk dicht bij elkaar. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de ene zorgverzekeraar veel meer klanten krijgt omdat ze goedkopere tarieven hebben. De basisdekking van elke zorgverzekering is hetzelfde, want die is vastgesteld door de overheid. Wel voegen bijna alle zorgverzekeraars minstens één extra dekking hieraan toe. Je persoonlijke voorkeuren zijn daarom van groot belang bij het kiezen van de juiste zorgverzekering. Die ene extra dekking kan je erg veel geld schelen gedurende het jaar.

Eigen risico

Elke zorgverzekering heeft een eigen risico. Hoewel je verzekerd bent voor alles wat in je basispakket zit, moet je een deel zelf betalen. Dit loopt op tot een bepaald bedrag. De meeste verzekeraars hebben de keuze dat als je meer eigen risico betaalt, je maandbedrag lager is. Dit is voordelig als je echt nooit ziek bent en er van overtuigd bent dat je het komende jaar ook niks gaat overkomen, maar echt zeker weten doe je dat natuurlijk nooit. Als je gekozen hebt voor een heel hoog eigen risico en je wordt wel ziek, dan moet je opeens diep in de buidel tasten. Het minimum eigen risico is 350 euro. De eerste 350 euro die je declareert in een jaar moet je dus zelf betalen. Dit geldt echter alleen voor de basisverzekering. Alles wat je aanvullend verzekert, wordt wel meteen vergoed. Hier betaal je namelijk al extra voor. Bovendien zou een aanvullende verzekering anders niet nuttig meer zijn voor veel mensen.

Verplichte toelating

Omdat alle inwoners en werkenden in Nederland verplicht een zorgverzekering moeten hebben, mogen zorgverzekeraars je niet weigeren. Je hebt dus altijd toegang tot een basisverzekering. Als je geen basisverzekering hebt en daar geen goede reden voor hebt, loop je het risico om een boete te krijgen van de overheid en met terugwerkende kracht alsnog een basisverzekering te betalen. Voor een aanvullende verzekering geldt dit niet. Een aanvullende verzekering is immers niet verplicht. Als je bijvoorbeeld slechte tanden hebt en dit bekend is bij de zorgverzekeraar, zal hij zich het recht voorbehouden om je daarvoor te weigeren. Dit kan de zorgverzekeraar namelijk erg veel geld kosten, omdat je dan veel kosten op ze kunt verhalen. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden als je een aanvullende verzekering wilt nemen. Aanvullende verzekeringen verschillen per zorgverzekeraar. Ze mogen zelf de premie bepalen en de dekking die je krijgt. Wel kun je bij een andere verzekeraar dan waar je de basisverzekering hebt aanvullende verzekeringen nemen. Als het ergens anders voordeliger is of je er betere dekking krijgt, is dat dus absoluut het overwegen waard.

Aanvullende informatie

Er zijn een aantal dingen die handig zijn om te weten over zorgverzekeringen. Zo zijn al je kinderen, mits je ze aanmeldt, meeverzekerd met jouw zorgverzekering. Dit scheelt dus aardig wat kosten in de maand, omdat je geen aparte zorgverzekering voor ze af hoeft te sluiten. Daarnaast is het goed om te weten dat een zorgverzekering je gemiddeld 100 euro per maand kost. Dit bedrag verandert per jaar, maar blijft altijd rond deze prijs hangen. Als je een laag inkomen hebt, dan heb je recht op zorgtoeslag. Dit is gemiddeld rond de 80 euro. Je kunt dus een groot deel van de kosten van je zorgverzekering hiermee betalen. Dit wordt betaald door de overheid om er zeker van te zijn dat iedereen de financiële middelen heeft, omdat het hebben van een zorgverzekering verplicht wordt gesteld. Iedereen die in Nederland woont of werkt, ook als je maar tijdelijk er woont of werkt, is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Regel dat dus op tijd als je naar Nederland komt. Zo voorkom je problemen en boetes die snel hoog op kunnen lopen.